Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν ειμαι εγω για τετοια

Παιρνοντας αφορμη απο ενα σχολιο-προτροπη, σε προηγουμενη μου αναρτηση, απο εναν ανωνυμο "φιλο" να παω να γινω μοναχος, ειπα σημερα να ασχοληθω λιγο με την
.προοπτικη αυτης της ιδεας.
Ο καθενας μας λοιπον καλειται να υπηρετησει τον Θεο με ποικιλους τροπους. Και ενας απο αυτους ειναι και ο μοναχισμος.
Αρνειται λοιπον καποιος τα εγκοσμια και αφιερωνεται στον Θεο

Ο μοναχισμος ειναι ένας απο τους τροπους για να φτασει ο ανθρωπος στο "Θειον". Αυτο γινεται με την απομονωση, την προσευχη, την ασκηση, την υπακοη στον Γεροντα, την υπηρεσια διακονια και τη νηστεια.

Μελετωντας τα πρεπει του μοναχισμου θα προσπαθησω να δω αν ειμαι σε θεση να ανταπεξελθω σε αυτον τον τροπο ζωης και αν μπορω να μονασω.

Απομονωση μια επιλογη δυσκολη για πολους ανθρωπους, δυσκολοτερη για μενα, δεν ειμαι ακομη ετοιμος να απομονωθω απο την ζωη μου.

Προσευχη μια διαδικασια πνευματικη στην οποια δεν συμμετειχα ενεργα ποτε, αναρωτιεμαι πως αληθεια θα μπορουσα να το κανω τωρα σε εντατικους ρυθμους.

Την ασκηση την παρακαμπτω, δεν γινεσαι μοναχος μονο με την ασκηση, διαφορετικα θα ηταν μοναχος και αυτος που παιρνει χρυσο μεταλλιο στους ολυμπιακους αγωνες.

Υπακοη στον Γεροντα, αυτο θελει μεγαλη δυναμη ψυχης για να υποταχθεις σε καποιον οικειοθελως και ανιδειοτελως.

Οσο για την διακονια, σκεφτομαι πως μπορεις να την εξασκησεις την στιγμη της απομονωσης σε καποιο μοναστηρι και μακρυα απο τον κοσμο.

Χωρις να περιφρονω αυτους που επιλεγουν μια τετοια ζωη, λεω οτι μαλλον δεν ειμαι ακομη ετοιμος για κατι τετοιο.

Θελει πολυ δυναμη να το κανεις, το λεει αλλωστε και η παροιμια "Βαρια η καλογερικη" και ελαφρα τη καρδια δεν μπορουμε να λεμε τετοιες αρλουμπες ανωνυμε φιλε.

Υπαρχουν πεφωτισμενοι ανθρωποι που ανηκουν και τιμουν τον μοναχικο βιο και δεν μπορουμε εμεις να τους υποτιμουμε με τετοιες ανιερες γνωμες, ανωνυμε "φιλε"

Παραθετω και καποια σοφα λογια ενος μοναχου


10 σχόλια:

  1. για να φθασεις στον Θεο, δεν νομιζω πως πρεπει να γινεις μοναχος. και απο δω που ζεις μπορεις να πλησιασεις κοντα του, αρκει να το προσπαθησεις. και εναι πολυ πιο δυσκολο, οταν ζεις μεσα στους πειρασμους. ο μοναχος σωζει μονο την δικη του ψυχη. καποιος ομως που ζει τα εγκωσμια, σωζει και πολλες αλλες ψυχες που μπορει να παραδειγματιστουν απο αυτον, οταν αυτος ζει συμφωνα με τις εντολες του Θεου. γιαυτο λοιπον, ζησε την ζωουλα σου οπως νομιζεις εσυ καλυτερα και ασε τον μοναχισμο γιαυτος που θελουν να σωσουν μονο το τομαρι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα ανωνυμε δεν καταλαβα ποια ειναι τα πιστευω σου πανω στον μοναχισμο.
    Ειναι καλη η γνωμη σου για τους μοναχους η κακη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι δεν καταλαβες; τι κανουν οι μοναχοι; δεν εχεις ακουσει εσυ για τα αισχη τους; ζουν συμφωνα με τις εντολες του θεου; πολλοι λιγοι ειναι αυτοι. οι περισσοτεροι μοναζουν για να καλυψουν κατω απο τα ρασα ,την γυμνια της ψυχης τους. μονο λογια μεγαλα ξερουν να λενε. τα εργα τους ομως που ειναι; γιατι δεν μοιραζουν τα ιματια τους στους γυμνους γιατι δεν δινουν αρτο και οινο στους πεινασμενους και στους διψασμενους; γιατι δεν βοηθουν τους πονεμενους και τους πληγωμενους; τετραπαχοι και καλοπερασακηδες ειναι οι περισσοτεροι, απο τις πολλες στερησεις. τι να λεμε τωρα. αν συνεχισω να γραφω, σταματημο δεν θαχω. γιατι εχω τοση αγανακτιση γιαυτους που ουτε να τους βλεπω, ουτε να ακουω γιαυτους δεν θελω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O καθένας κάνει τις επιλογές του και από αυτές κρίνεται!
    Σίγουρα δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους τους μοναχούς σε ένα τσουβάλι και να αγνοήσουμε ότι υπάρχουν και αυτοί που πραγματικά τιμούν τα ράσα τους!
    Προσωπικά ποτέ δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω την μοναχική ζωή, γι αυτό σέβομαι ιδιαίτερα αυτούς που έχουν το κουράγιο να την ακολουθήσουν "σωστά".
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα είναι ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει Θεός, πάει τσάμπα ο κόπος... Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανωνυμε αν πιστευα οτι ακουω δεν θα μπορουσα να εκτιμησω καποιες αληθινες αξιες που πραγματικα υπαρχουν και μεσα στην μοναχικη ζωη. Παρατραγουδα δημιουργουνται παντου, αυτο ομως δεν σημαινει τπτ για μενα παντου υπαρχουν αισχη και αισχροι ανθρωποι γιατι να μην υπαρχουν και μεσα σε αυτους;
    Παντως η καταθεση της γνωμης σου, αν και διαφωνω, νομιζω οτι προαγει τον διαλογο και μονο γι αυτο σ ευχαριστω.

    Ελενα αυτοι που τιμουν τα ρασα τους και την πιστη τους αξιζουν της χαρης του Θεου γιατι τα συγχαρητηρια μας απο ταπεινοτητα δεν θα τα δεχτουν ποτε.

    Μιχαλη και να μην υπαρχει Θεος νομιζω πως τιποτε δεν παει χαμενο τελικα. Εχω γνωρισει μοναχους που με την σταση τους και την συμπεριφορα τους σε κανουν να θες και να υπαρχει θεος και να πιστεψεις σ αυτον

    Μικρε μου φιλε Σκρουτζακο εχεις δικιο "Μην κρινετε για να μην κριθειτε" υπαρχουν μοναχοι που βοηθουν παρα πολυ και πολυ αθορυβα.

    Καλο βραδυ σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολλοι λιγοι ειναι αυτοι που λες γιωργο... και σιγουρα μπραβο τους ειδικα αν με την πνευματικοτιτα τους βοηθαν κοσμο....

    απο κει και περα οι υπολ ειναι στελεχοι (μικρα ή μεγαλα) μιας καλης κερδοφορας επιχειρησης.

    θελει πολυ δουλεια με τον εαυτο σου για να το κανεις μονο στο ονομα του θεου αυτο το εργο,και οχι της δικης σου ματαιοδοξιας

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θέμα δεν είναι τί κάνεις αν νιώσεις το κάλεσμα Του Θεού, το θέμα είναι τί σου κάνουν αυτοί στους οποίους απευθύνεσαι για το κάλεσμα! Γιατί όπως είπε και το korinoskilo παίζεται πολύ χρήμα και εκμετάλλευση και τελικά ίσως είναι καλύτερα αν ποτέ ακούσεις τη φωνή να βάλεις ωτοασπίδες για να μη χάσεις το σπίτι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Elena οχι δεν το σκεφτηκα να αφησω τα εγκοσμια απλα μια και το ειπε ο ανωνυμος εκανα μια διερευνηση μεσα μου σχετικα με τον τροπο ζωης αυτων των ανθρωπων και των δικων μου δυνατοτητων αν θα μπορουσα ποτε να το κανω και εγω. Οσον αφορα το ονομα του Θεου εγω δεν ειμαι σιγουρος αν υπαρχει θα ξερω και το ονομα του;

    Κιρκη αυτο το εχουμε εμπεδωσει φετος με το Βατοπεδι. Εινα πολλα τα λεφτα. Οχι δεν ακουω καμμια φωνη και κανενα καλεσμα απο κανεναν θεο

    Την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες