Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Εποχη Μεταπολιτευσης

Βρισκομαστε στα τελη περιπου, της δεκαετιας του 1970 και το προαυλιο του εξαταξιου Γυμνασιου που φοιτουσα ηταν γεματο απο τους μαθητες που απολαμβαναν το διαλλειμα τους απο το μαθημα.

Δυο φιλοι συμμαθητες καθονται σε ενα τσιμεντενιο πεζουλι κοντα στις βρυσες που βρισκονται μεσα στην αυλη του σχολειου σχεδον απεναντι απο το παραθυρο του γραφειου του λυκειαρχη.

Μεσα απο το παραθυρο η λυκειαρχης μια μεγαλης ηλικιας γυναικα τους κοιτα με υφος συνοφρυωμενο, παρατηρει τα παιδια απο αποσταση και με καχυποψια. Ο αστυνομος του τμηματος της μικρης κωμοπολης ηταν σαφης " Διακινουν φυλλαδες του ΚΚΕ"
Οι αλλες φυλλαδες παραθρησκευτικων οργανωσεων που διακινουνταν τοτε δεν ενοχλουσαν αλλα οι εφημεριδες που διαβαζαν οι δυο νεαροι μαθητες ενοχλουσαν.
Και μια και δεν μπορουσαν, ενεκα της μεταπολιτευσης και της νομιμοποιησης του κομματος να επεμβουν στο πρακτορειο του τυπου, ειπαν να επεμβουν στα παιδια που τις αγοραζαν.



Μ ε ολα αυτα στο μυαλο της η κυρια λυκειαρχης αφηνει τα γραφειο και καλει απο το παραθυρο τους δυο μαθητες οι οποιοι εκπληκτοι για το ενδιαφερον της λυκειαρχισσας στο προσωπο τους πηγαινουν μεσα.
Με μειλιχειο υφος τωρα πια η γυναικα τους ρωταει αν υπεπεσε στην αντιληψη τους διακινηση υλικου περαν των μαθητικων βιβλιων.

"Φυσικα" απαντα ο ενας με σταθερη φωνη, κανοντας τον αλλον να κομπιασει "κυκλοφορει το περιοδικο μιας θρησκευτικης οργανωσης στο σχολειο μας, Δεν το γνωριζζετε;"

Μη μπορωντας να πει κατι αλλο η κυρια λυκειαρχης και αλλαζοντας ξανα υφος τους λεει αγρια να βγουν αμμεσως απο το γραφειο της.

Αυτα και αλλα πολλα ωραια και γραφικα συνεβαιναν την εποχη εκεινη οπου η Δημοκρατια ακομη προσπαθουσε σαν ανηλικο παιδακι να ριξει τα πρωτα της βημματα.

4 σχόλια:

  1. Επί της ουσίας έχουν αλλάξει πολλα μέχρι σήμερα;

    Ακόμα ψαχνόμαστε... και με λιγότερες ελπίδες από τότε που υπήρχε τουλάχιστον το όραμα


    καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οδοιπορε τιποτε δεν αλλαξε ουτε επι της ουσιας ουτε στους τυπους, ισως αλλαξε η στοχοποιηση και να μην κυνηγουν πια τις κακκινες φυλλαδες αλλα τις μαυρες.
    Την καλησσπερα μου φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι ακομη τπτ δεν αλλαξε ακομη τρεμουμε οταν βλεπουμε μπατσο :Ρ

    καλησπερες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω τρεμω Ελενα μονον οταν γινεται διαδηλωση και ειναι εκει τα παιδια μου. Ακομη δεν τους εχω εμπιστοσυνη τους μπατσους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Συνεργάτες