Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Θελω την γνωμη σας

«Η μοναξιά σου κάνει διπλή τη δική μου μοναξιά», είναι μια φράση από το λιμπρέτο της όπερας Begehren (Επιθυμία).

Βρηκα αυτην την φραση σε ενα μπλοκ και σκεφτηκα οτι ισως θα θελατε να την σχολιασετε.

Η δικη μου αποψη οσον αφορα στο θεμα της μοναξιας ειναι οτι σημερα οι ανθρωποι επικοινωνουν μεσω της μοναξιας τους, με αιτια την μοναξια τους, οπως θελετε πειτε το.

Αν νομιζετε οτι κατι εχετε να πειτε πανω σ αυτο ευχαριστως να ανταλλαξουμε αποψεις και γνωμες

17 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω με το σχόλιο που έκανες, ότι μερικές φορές η μοναξιά δύο ανθρώπων τους φέρνει κοντά.
    Η ζωή μου με οδήγησε σε μυστήρια μονοπάτια. Μέχρι το δημοτικό ήμουν σε ένα στενό κύκλο, στο γυμνάσιο επιθυμούσα να είμαι μόνος και ελάχιστα με ανθρώπους, αλλά και πάλι λίγους. Στο λύκειο όλα γύρισαν ανάποδα. Έκανα και τα πρώτα μου βήματα, εργασιακά, στα μονοπάτια της νύχτας. Κάτι που συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Κάθε βράδυ συναναστρεφόμουν με πολύ κόσμο, άπειρες συζητήσεις, ανόητες αγάπες και όλα τα γνωστά. Εκεί ήρθε κορεσμός. Κατάλαβα ότι αυτός ο κόσμος που συναντούσα, δεν γέμιζε εμένα. Με κούραζε. Πολλές φορές έκανα την μοναξιά των ανθρώπων στο μπαρ, δική μου διπλή μοναξιά. Άρχιζα να νιώθω υπερβολικά ευάλωτος. Είχα ξεχάσει τα δικά μου προβλήματα, γιατί είχα αφομοιώσει αυτά των άλλων.
    Ξαφνικά όλα αυτά σταμάτησαν. Δεν άντεξα άλλο. Επιδίωξα την δική μου μοναξιά. Την ησυχία μου. Να βρω λίγο τον εαυτό μου, που κάπου στην διαδρομή είχα χάσει.
    Κατέληξα με ένα άψυχο κουτί, ένα πληκτρολόγιο και την ανθρωπότητα απέναντί μου. Και δεν είμαι μόνος. Έστω και αν αυτό νόμιζα. Υπάρχουν πολλοί που ανάλογα βήματα εδώ τους οδήγησαν. Στο ίδιο σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσα να πω πολλά πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά χρειάζεται καφεδάκι, τσιγαράκι και να περιστοιχίζεσαι από άτομα που εκτιμάς και σε εκτιμάνε..

    Μέσα από την ψυχρή οθόνη ενός υπολογιστή δεν μπορείς να εκφραστείς αληθινά, ανθρώπινα και συναισθηματικά. Ίσως είναι και αυτό ένα είδος μοναξιάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω ότι η μοναξιά έρχεται όταν δεν υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι δικοί μας που να μπορούμε να επικοινωνήσουμε πραγματικά. Όταν έχουμε ανθρώπους που δεν μάς εκτιμάνε και είναι ψεύτικοι, από μόνοι μας επιλέγουμε την μοναξιά για σύντροφο.. Η μοναξιά δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό όπως πολλοί νομίζουν. Πολλές φορές επιλέγουμε να είμαστε μόνοι μας γιατί θέλουμε να μείνουμε με τον ευατό μας, να βρούμε τον εαυτό μας, να επικοινωνήσουμε με το εγώ μας και να πάρουμε αποφάσεις για τη ζωή μας. Βέβαια η μοναξιά μετατρέπεται σε κάτι κακό, όταν κάποιος την επιλέγει χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο και ενώ έχει αληθινούς και πραγματικούς ανθρώπους γύρω του που θέλουν να τον κάνουν ευτυχισμένο.. Αυτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. νομιζω οτι ειναι επιλογη του καθενος τι ειδους μοναξια διαλεγει .......
    μοναξια μπορει να νιωσουμε και να ειμαστε με 20 ατομα μαζι ..... αυτο φυσικα σημαινει πως ειμαστε με τα λαθος ατομα ........
    μοναξια που επιλεγουμε εμεις ......ειμαι μονος μου και περναω καλα με τον εαυτο μου ειναι επιδης ενα ειδος μοναξιας
    η μοναξια μπορει να φερει 2 ατομα μαζι ..... συμφωνω απολυτα .......

    αλλα την συγκεκριμενη φραση δεν μπορω να την κατανοησω .... γιατι επιλεγουν να διπλασιασουν την μοναξια τους και οχι να την ενωσουν ......

    @αντικαπ ...... πισω απο καθε οθονη υπαρχει ενα ατομο ... μια ψυχη ..... που απλα εκ των πραγματων δεν μπορουν να ειναι στον ιδιο χωρο .... προτιμας να μην μιλας απο το να τα πεις σε αυτα τα ατομα?...... αυτο και αν ειναι μοναξια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. loner ειμαι μαζι σου σ αυτο που λες. Επελεξα την μοναξια για να βρω τον εαυτο μου. Σε καταλαβαινω οταν λες οτι εκανες την μοναξια των αλλων δικη σου διπλη επειδη και εγω με καττι αναλογο με σενα ασχολουμαι δεν ειναι μπαρ, ειναι ταβερνα. Και εφτασα και εγω στο αψυχο κουτι που οπως λεει η
    Ελενα πισω απο αυτο εχει μια ψυχη και ναι προτιμω να μιλαω σε καποιες ψυχες μεσω ενος αψυχου κουτιου παρα να μην μιλαω καθολου η να μιλαω με ατομα που δεν θελω. Οσο για τα ειδη της μοναξιας εχει και αρκετα και διαφορα Υπαρχει η μοναξια της μη επικοινωνιας με αλλα ατομα λογω του οτι καποιος μεσα στην ζωη ανεβηκε πολυ και ξεπερασε τον αλλον η τους αλλους, τοτε μιλαμε για την μοναξια της κορυφης, υπαρχει ομως και η μοναξια της δειλιας, αν μπορω να το πω ετσι, οταν δεν προσπαθουμε να πλησιασουμε τους ανθρωπους λογω καποιας εμφυτης δειλιας, και τοτε αποξενωνομαστε και φυσικα μενουμε μονοι.
    Οσο για την φραση της οπερας, δεν νομιζω οτι διπλασιαζεται η μοναξια απλα γινεται εντονοτερη αν παρ ολες τις προσπαθειες που κανει καποιος να πλησιασει ενα ατομο για το οποιο αποδεδειγμενα ενδιαφερεται αυτο προβαλλει συνεχως την μοναξια του ( πιο καλη η μοναξια) με αποτελεσμα η μοναξια του ενδιαφερομενου να γινεται εντονοτερη.
    Αντικαπιταλιστα πανω σ αυτο που λες συμφωνω οτι και η απομονωση πανω σε μια οθονη ειναι ενα ειδος μοναξιας οσο και αν εχεις παρεα δεν ειναι διπλα σου το ατομο που μιλας,και καμμια φορα δεν ειναι ουτε και "κοντα σου"
    Λετα και εσυ τα λες καλα. Σιγουρα υπαρχουν στιγμες στην ζωη μας που συνειδητα επιλεγουμε να μεινουμε μονοι οχι κατ αναγκην επειδη δεν εχουμε ανθρωπους διπλα μας οσο απο επιλογη για να βρουμε οπως το λες, σωστα, και εσυ τον εαυτο μας.
    loner,αντικαπιταλιστα, λετα, Ελενα σας ευχαριστω πολυ και ειμαι εδω και με καφεδακι και με τσιγαρακι οπως λεει ο φιλος αντικαπ αν φυσικα το θελησετε να τα πουμε και δια ζωσης
    Καλο σας απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν αυτο το ατομο που ενδιαφερομαστε επιλεγει την μοναξια του...... απλα το αφινουμε στην επιλογη του ..... μπορουμε να κανουμε κατι αλλο απο το να προχορισουμε?

    αυτο με την μοναξια της κορυφης το λεω και εγω .... και ειναι γαμω τις μοναξιες ..... εκει απλα καθεσε και γραφεις :))))))))))

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. περίεργη φράση... βλέπουμε ανθρώπους γύρω μας, μόνους μέσα στο πλήθος, σαν εμάς, και καταλαβαίνουμε πως δεν είμαστε κάτι παραπάνω από το τίποτα, ότι κανείς δεν νοιάζεται, ότι για όλους αυτούς δεν υπάρχουμε, ότι αυτοί δεν υπάρχουν για μας... επειδή δε μπορούμε να επικοινωνήσουμε... επειδή οι σχέσεις είναι εντελώς επιφανειακές, και επειδή βασίζονται ή στο σεξ, ή στο κέρδος... οικονομικό και μη... όλα αυτά νομίζω ότι μας ρίχνουν ακόμα πιο πολύ την ψυχολογιά, καθώς καταλαβαίνουμε ότι είμαστε μόνοι μεταξύ μόνων...
    καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μοναξιά ε???? Θέλεις να σου πω για τη μοναξιά??? Μοναξιά είναι να έχεις τόσο κόσμο γύρω σου και να αισθάνεσαι τόσο μα τόσο μόνος που να σου έρχεται να χτυπίσεις το κεφάλι σου στον τοίχο.
    Μοναξιά είναι να βλέπεις τους ηλικιωμένους μόνους και έρημους γιατί τάχα είναι βάρος στα ανοήτα παιδιά τους.
    Μοναξιά είναι αυτή η απόλυτη σιωπή που σε περιτρυγιρίζει όταν όλα πάνε σκατά....
    Μοναξιά μου όλα, μοναξιά μου τπτ, μη με αφήνεις τώρα που είναι όλα πιο δύσκολα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου alterego,πρώτη φορά πέρασα από το blog σου και μου άρεσε η αλήθεια σου!Είσαι αυθεντικός και απλός κι αυτό μ'αρέσει.Αν θες και τη γνώμη μου για τη μοναξιά?Υπάρχει πολλή μοναξιά,γι'άλλους επιλεκτικά,γι'άλλους όχι.Μέσα σ\αυτους είμαστε κι εμείς,γιατί ας μην ξεχνάμε οτι μπορεί να είμαστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο και να νιώθουμε μόνοι.Εγώ προτιμώ τη "μοναξιά μου" από ανούσιες εγωιστικές παρέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 117 Eιμαστε μονοι μεταξυ μονων. Εχεις απολυτο δικιο. Θυμαμαι παλια στο χωριο ολες τις πορτες ορθανοικτες και τον γειτονα ετοιμο να σε συνδραμει στην χαρα σου αλλα κυριως στην λυπη σου. Σημερα ολες τις αναγκες μας τις ικανοποιουμε με τα λεφτα μας. Στο χωριο οταν ζουσα εκει σε εναν γαμο η σε μια κηδεια ολοι τρεχανε κοντα σου να βοηθησουν. Πως να αισθανθεις μονος, αφου ολους τους ειχες διπλα σου Καλη σου μερα

    μπουμπου η μοναξια των ηλικιωμενων που αναφερεις εχει καταντησει να ειναι απο ευθυνη ολων μας ,οχι μονο προσωπικο προβλημα του καθενος αλλα ενα βαθυ κοινωνικο προβλημα. Καλη σου μερα

    evi καλως ηρθες. Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια και αν μας ερθεις στην Ελλαδα περνα και απο την Θεσσαλονικη
    Καλη σου μερα και χαιρετισμουν στην ομορφη Κυπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πηρα μεσω μειλ απο την Ολυμπια και το αναρτω

    Την ξέρω καλά, γίναμε φίλες πια, την αγαπάω και μ αγαπάει.

    Τρομάζουμε στο άκουσμά της γιατί δεν αντέχουμε την συντροφιά του εγώ μας και ψάχνουμε να βρούμε πως να γεμίσουμε το κενο μας. Το κακό είναι οτι συνήθως μόνο κενο βρίσκουμε και στους άλλους. Και τους κατηγορούμε γιατί μας μοιάζουν.

    Φοβόμαστε να δώσουμε και θέλουμε να πάρουμε, απο άλλους, το ίδιο φοβισμένους με μας ανθρώπους.

    Επιλογή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε μου alterego πιστεύω πως σήμερα η μοναξιά και το άγχος, είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Υπάρχουν φορές που η μοναξιά με βοηθάει να χαλαρώσω, να σκεφτώ, να χαρώ τον εαυτό μου. Υπάρχουν και φορές που η μοναξιά μου φέρνει μία απελπισία, μία ανία. Επειδή τη ζω τη μοναξιά, χαίρομαι που δεν τη φοβάμαι. Πολλοί σήμερα φοβούνται να μη μείνουν μόνοι και για αυτό, κάθονται και υφίστανται ακόμα και σωματική βία από το σύντροφό τους. Προσπαθώ πρώτα πλέον να περνάω καλά μόνος και μετά με τους άλλους. Παλιά για να μη με απορρίψει η παρέα και μείνω μόνος, έκανα πράγματα που δε με γέμιζαν. Ποτέ η μοναξιά του άλλου δε μου έγινε βάρος, γιατί πολλές φορές που ήμουν μόνος, οι φίλοι μου, ήτανε δίπλα μου. Θα ήμουν αχάριστος αν φρόντιζα μόνον να παίρνω και να μη δίνω.
    Φιλικά
    Max

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. max η παρουσια σου εδω με γεμιζει χαρα. Αναρωτιομουν που χαθηκες. Οσο για την μοναξια πρωτα πρεπει να κανουμε αυτο που γεμιζει την δικη μας ψυχη για να μπορουμε απο τα αποθεματα να δινουμε και σε αλλους. Την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η φραση που γραφεις.ειναι αυτο που νιωθω οταν οσοι αγαπω πληγωθηκαν.γιατι ναι ειμαστε μονοι μας.και μονο αν ειμαστε καλα με τον ευατο μας κατανοουμε τη μοναξια και πορευομαστε μαζι της.αλλα οταν οι ανθρωποι πονανε τοτε ειναι που τους περικλυει.και δεν ειναι για καλο.

    και τοτε ειναι που νιωθω διπλη τη μοναξια.οχι απλος εχω τη δικια μου.δε μπορω να κανω και κατι για να μην χανονται οσοι αγαπω σε αυτην.και αισθανομαι να με αγγιζει και η δικαι τους.

    that s my opinion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Fei αυτο ειναι. Ειπες αυτο που πιστευω κλαι εγω. Καλη σου μερα. Ευχαριστω που περασες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με τέτοια έκρηξη στις τηλεπικοινωνίες είναι απαράδεκτο πια να υπάρχει μοναξιά.
    Μιλάμε και είμαστε άγνωστοι.
    Τραγικό...
    Όμως μπορύμε να το αλλάξουμε.
    Είναι θέμα παιδείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εγώ πιστεύω πως στον κόσμο αυτό η φράση θα έπρεπε να είναι ``Η μοναξιά σου(ή μου ή μας κτλ) κάνει διπλή την μερίδα στο ποτήρι μου``~~!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες