Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Η παλια καμπανα

Mεγαλη Παρασκευη σημερα.

Ε και; Εχει καμμια σημασια σημερα;

Θυμαμαι αυτην την μερα στο χωριο να χτυπαει η καμπανα ολη μερα πενθιμα. Η παλια καμπανα οχι αυτο το εκτρωμα που τοποθετησαν τα τελευταια χρονια και ξεσηκωνει ολο το χωριο με τις φαλτσες νοτες του.
Η παλια καμπανα ειχε ψυχη και ο καντηλαναφτης που την χτυπουσε εβαζε μεσα και την δικια του και οι δυο ψυχες της καμπανας και του κωδωνοκρουστη κελαηδουσαν ηχο γλυκο ηχο λυπητερο την μεγαλη Παρασκευη, ηχο χαρμοσυνο την ανασταση.
Οχι η νεα καμπανα δεν εχει ουτε ψυχη ουτε και η ΔΕΗ που στελνει το ρευμα της για να γυριζουν τα γραναζια και να χτυπαει εχει, γιατι αν ειχε δεν θα εκοβε το ρευμα απο φτωχους που δεν εχουν να πληρωσουν.

Δεν ξερω γιατι τα περισσοτερα πραγματα στην ζωη μου τα συνδεω με τις αισθησεις μου. Και την μεγαλη Παρασκευη την εχω συνδεσει με τον πενθιμο ηχο της παλιας καμπανας του χωριου μου.

Για μενα η παλια καμπανα του χωριου μου σημαινει Μεγαλη Παρασκευη. Και ειμαι χαρουμενος που αυτη μου την μνημη την κουβαλαω και μαλλον θα την κουβαλαω μαζι μου μεχρι να κλεισω τα ματια μου.

4 σχόλια:

  1. Όλη μέρα σήμερα χτυπάει πένθιμα η καμπάνα εδώ στο χωριό μου (ηλεκτρικά φαντάζομαι) αλλά αυτό δεν αφαιρεί -νομίζω- τίποτα από το νόημα και το δέος που σε κάνει η μέρα να νιώθεις.

    Καλή ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οχι βεβαια φιλη ξυπολυτη. Εγω ομως μιλησα μονο για την καμπανα την δικη μου, αυτην που εχω μεσα μου σαν κληροδοτημα των παιδικων μου χρονων.
    Καλη Ανασταση και να περασεις ομορφα το Πασχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλάχιστον, η καμπάνα αυτή της ψυχής σου, έχει επιζήσει μέσα σου.Έτσι ζήσε αυτές τις Άγιες μέρες όσο πιο δυνατά και αληθινά μπορείς, πριν είναι αργα και σβήσει και αυτός ο αληθινός πένθιμος/χαρμόσινος μετά ήχος..
    Καλό βράδυ να έχεις και Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παλια γιωργο και οι παππαδες εψαλλαν χωρις μικροφωνα.Τωρα ψαλλουν με ακριβες μικροφωνικες. Το ιδιο ειναι και με τις καμπανες εκεινο τον ηχο που ψαχνεις απο τα παιδικα μας χρονια χαθηκε μαζι με νειατα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες