Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Εσεις θα μαθετε ρωσικα;

Eχω ασχοληθει ξανα με το θεμα αλλα δεν μπορω να το αφησω γιατι με καιει και μαλιστα πολυ.

Ενταξει βρε παιδια με αυτες τις ξενογλωσσες διαφημιστικες αφισες αλλα τουλαχιστον βαλτε και μια γραμμη απο κατω στα ερμα τα ελληνικα, γιατι μπορει να απευθυνεστε μονο σε ξενογλωσσους μεταναστες απο τις χωρες της πρωην κραταιας αυτοκρατοριας αλλα στην Ελλαδα βρισκομαστε και επισημη, ακομη, γλωσσα ειναι τα ελληνικα.

Σημερα λοιπον εξω απο το μαγαζι μου και σε καποιες κολωνες της ΔΕΗ ειδα παλι καποιες αφισες σε αμιγη ρωσικα χωρις ουτε μια λεξη στα ελληνικα.

Αναρωτιεμαι ξανα και ξανα αν ειναι κακο η ρατσιστικο να με ενοχλει αυτο.
Αναρωτιεμαι αν πρεπει να το δω σαν μια θετικη εξελιξη αυτο.

Δεν εχω ζησει ποτε στο εξωτερικο σαν μεταναστης και δεν ξερω αν αυτο γινεται και αλλου.

Εκεινο ομως το οποιο με απασχολει ειναι το αν πρεπει εμεις σαν γηγενεις Ελληνες να παμε συμφωνα με αυτους που ηρθαν η αν θα πρεπει αυτοι να πανε συμφωνα με εμας.

Καθε μερα που περναει ολο και περισσοτερο επιβαλλουν την κουλτουρα τους την γλωσσα τους και τον τροπο ζωης τους.

Ξερω οτι μπορει να με παρεξηγησουν ορισμενοι γιαυτες μου τις σκεψεις η να τις θεωρησουν ρατσιστικες αλλα αυτην την στιγμη αυτα γενναει η γκλαβα μου και αυτα λεω.

Δεν λεω να μην ομιλουν την γλωσσα τους αλλα δεν θελω κιολας καποια μερα να ειμαι αναγκασμενος να μαθω ρωσικα για να μπορω διαβαζω τα κοινοχρηστα στην σκαλα της οικοδομης μου

Λοιπον τι λετε θα μας μαθουν ρωσικα η θα μαθουν ελληνικα;

12 σχόλια:

  1. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να αναγράφονται και ελληνικά, ανεξάρτητα με το σε ποιόν απευθύνονται, μιας και βρίσκονται στην Ελλάδα. Βέβαια θα πω ότι με ενοχλεί εξίσου, το ότι σε πολλά σημεία προσβάσιμα από αλλοδαπούς, υπάρχουν ταμπέλλες μόνο στα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθόλου άσχημα μην νιώθεις..Το να θεωρείς αυτονόητο να μπορείς να μιλάς τη γλώσσα σου στη χώρα σου δεν είναι ρατσισμός.Εγώ ξέρω ότι όταν κάποιος ξένος έρχεται σε μια χώρα για να ζήσει,ανεξαρτήτως των λόγων που τον ώθησαν να το κάνει αυτό,πρέπει να συμμορφωθεί στον τρόπο ζωής της χώρας υποδοχής κι όχι το αντίστροφο.Στη Γερμανία,απ'ότι έχω ακούσει,όταν πήγαν Έλληνες δεν επέβαλλαν στους ημεδαπούς να μιλούν τη γλώσσα τους,αυτοί έμαθαν γερμανικά για να συννενοούνται.
    Και τα αυτονόητα πλέον σ'αυτή τη χώρα είναι διαπραγματεύσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αυστραλος προεδρος δεν δεχεται μεταναστες για αυτο τον λογο πλεον...να μιλατε την γλωσσα σας αλλα οχι να μας την επιβαλλεται κιολας....και εκλεισε τα συνορα...
    Εδω σε λιγο θα ειμαστε μεταναστες εμεις οι ιδιοι στην χωρα μας...
    Καλησπερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι αποτέλεσμα της ανοργανωσιάς που μας χαρακτηρίζει σαν λαό
    πάντα μισές δουλειές πάντα στο πόδι από τον αρχηγό του κράτους μέχρι τον πολίτη όλοι
    βαριούνται δεν βαριέσαι να το πω κάτι τέτοιο

    καλη σου νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμ!!! Δεν ξέρω...
    εδώ στην Ελλάδα κι εμένα με ενοχλεί. Ειδικά σε μαγαζιά Ρώσσων ή Αφρικανών που όλα είναι στη γλώσσα τους κι εγώ θα ήθελα να ψωνίσω και να ξέρω τι πουλάνε!

    Από την άλλη, η γιαγιά μου (φοβερή γυναίκα που στα 60 της όπως είπε "πήρε τη ζωή στα χέρια της" πηγαίνοντας στην Αμερική)μας έστελνε φωτογραφίες από Αστόρια και ...δεν καταλάβαινες ότι ήταν στο εξωτερικό: όλες οι ταμπέλες στα Ελληνικά και μόνο! Αυτό μου έδινε χαρά, αισθανόμουν ότι η γιαγιά μου δεν ένιωθε ξένη μακριά μας!

    Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου όταν αφορά τον χώρο του!!

    Καλό βράδυ alterego!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ριξε μια ματια στο ιστολογιο εγληματικοτητα βλογκ εχει μια πολυ καλη αναρτηση .νομιζω οτι οπως παντου και σε αυτο το θεμα ειμαστε πολυ ανεκτικοι .με αποτελεσμα να αφηνουμε τα πραγματα να φτανουν στα ακρα και μετα να αναρωτιομαστε τι εφταιξε και να τρεχουμε να μασουμε τα ασυμαζευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Georgia νομιζω οτι οι μεταναστες πρεπει αν θελουν να μεινουν εδω να μαθουν ελληνικα και να διαβαζουν τις ταμπελες. Δεν μιλαμε τωρα για τουριστες αλλα για Ελληνες πολιτες και δεν επιτρεπεται ελλην πολιτης να μην ξερει ελληνικα.

    daizy εγω ξερω οτι αν ενας ελληνας ηταν στην Γερμανια και δεν μιλουσε την γλωσσα δεν μπορουσε να παει πουθενα γιατι απλα δεν ηταν υποχρεωμενος ο Γερμανος να του μιλαει στην ελληνικη γλωσσα

    Αντιγονη διαβασα σημερα με υποδειξη της φιλης Σοφιας bin στο μπλοκ που αναφερει τι ειπε ακριβως ο αυστραλος πρωθυπουργος και φυσικα συμφωνησα. Αν θες ριξτο μια ματια.

    Γιαννη ετσι ακριβως. Η αδιαφορια μας ειναι υπευθυνη για αυτα που συμβαινουν.

    Αγνη η Αμερικη ειναι μια μεγαλη χωρα που εκει αναπτυχθηκαν πολλες κουλτουρες αλλα ολους τους ενωνε το αμερικανικο ονειρο.

    Σοφια τους χαιρετισμους μου στο χωριο. Ευχαριστω για την υποδειξη του μπλοκ. Δεν το ειχα υποψιν μου οταν εγραφα αυτην την αναρτηση ουτε και το τι ειπε ο αυστραλος πρωθυπουργος. Νασαι καλα

    Την καλημερα μου και να περνατε καλα ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν ήμουν μετανάστρια θα μου άρεσε να βλέπω κάποιες πινακίδες ή ταμπέλες στη γλώσσα μου. θα με έκανε να νιώθω λιγότερο μόνη. υποθέτω πως οι αφίσες για τις οποίες μιλάς θα διαφήμιζαν κάτι που αφορούσε ρώσους. γιατι θα έπρεπε να το διαβάσεις κι εσύ? συμφωνώ πως πρέπει να μάθεις τη γλώσσα της χώρας στην οποία μένεις αλλά γιατί ενοχλεί να κρατήσουν και τη δική τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Me_To_aSeToN_STo_XeRi Oταν εκανα αυτη την αναρτηση φοβομουν οτι θα δεχτω τετοιο σχολιο. Ποτε δεν αποκαλεσα τους ποντιους που ηρθαν απο την Ρωσια ρωσοποντιους αλλα ελληνοποντιους. Αν τωρα αυτοι αισθανονται ρωσοι εμενα δεν μου πεφτει λογος.
    Με την αφισα ομως μονο στα ρωσικα χωρις να υπαρχει εστω και μια επεξηγηματικη λεξη στα ελληνικα ειναι σαν να λενε οτι δεν θελουμε να ενσωματοθυθουμε με το κοινωνικο συνολο αλλα να παραμεινουμε γκετοποιημενοι.
    Δεν ξερω Me_To_aSeToN_STo_XeRi, απο που εισαι η που ζεις αλλα θελω πολυ να καταλαβεις το πνευμα μου. Εμεις εδω στην Θεσσαλονικη εχουμε πολλους ελληνοποντιους και καποια στιγμη θα προκυψουν μικτοι γαμοι και θα συγγενεψουμε με αυτους τους ανθρωπους και τοτε τι γινεται;
    Αν, φερ ειπειν γινει μια εκδηλωση και ο συμπεθερος μου ειναι ελληνοποντιος θα πρεπει να μου πει οτι γινεται για να παω;
    Δηλαδη δεν εχω εγω δικαιωμα στην ενημερωση;
    Δεν πρεπει να καταλαβαινω τι γραφουν οι αφισες και τα φειγ βολαν που θα υπαρχουν στον δρομο;
    Δεν ειμαι ουτε μεντορας ουτε οπαδος του διαχωρισμου των ανθρωπων σε ρατσες.Δεν μου αρεσει να αποκλειω κανεναν αλλα δεν μου αρεσει επισης να με αποκλειει και ο αλλος απο μια κοινωνικη εκδηλωση.
    Πρωτα γι αυτους πρεπει να μαθουν ελληνικα και μετα για ολους εμας τους ελληνες
    Δεν ειπα παντως να μην υπαρχουν ταμπελες στην γλωσσα τους αλλα καπου σε μια ακρη ας το γραφουν και στα ελληνικα μια και η γλωσσα αυτη θα ειναι η γλωσσα των παιδιων τους και των εγγονων τους.
    Ευχαριστω παντως για το σχολιο σου
    Την καλησπερα μου και νασαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τωρα ειδα οτι ζεις στην Θεσσαλονικη οποτε πρεπει να καταλαβεις τι θελω να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καταλαβαίνω πολύ καλά τι θέλεις να πεις. και ο λόγος που έγραωα σχόλιο ήταν πως μου άρεσε το θέμα όπως δώθηκε. αν σε θεωρούσα ρατσιστή απλά θα αδιαφορούσα. δε φερόμαστε με το καλύτερο τρόπο στους ξένους. νομίζω πως σε αυτό θα συμφωνήσεις. έχουν δικαίωμα στη διαφορετικότητα τους και πιστεύω πως με το καιρό θα αφομοιωθούν. όσο για τους μικτούς γάμους υπάρχουν και θα υπάρχουν και δε βλέπω κάτι κακό σ αυτό.εχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους υπόλοιπους να πετύχουν ακόμη κι αν τα συμπεθέρια δε μιλούν την ίδια γλώσσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νασαι καλα φιλη μου. Και βεβαια συμφωνω οτι δεν φερομαστεμε τον καλυτερο τροπο στους ξενους.
    Σημερα κιολας που ημουν για μια δουλεια μου στον δημο, ειδα οπως και πολλες αλλες φορες μεταναστες να περιμενουν με τις ωρες στην ουρα για να παρουν καποιο εγγραφο που τους ειναι απαραιτητο για την εκδοση της καρτας διαμονης τους.
    Την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες