Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Μια βολτα στην μικρη Μοσχα

Βγηκα χθες το απογευμα μια βολτα με τα ποδια στην γειτονια μου να περπατησω λιγο να μου φυγει λιγη απο την σκασιλα που εχω.

Κατεβαινοντας απο το σπιτι μου λοιπον ακουω διπλα μου μια παρεα νεαρων κοριτσιων να συζητανε εις "απταιστον ρωσικην" ως ευρισκομενες σε κεντρικο σταθμο της Μοσχας.

Οχι δεν με ενοχλουν τα ρωσικα ουτε αυτοι που τα μιλανε.

Συνεχιζω το περιδιαβασμα στους γεματους απο κοσμο δρομους της αγορας ψαρευοντας ατακες απο αυτους που μιλανε μεταξυ τους.

Ψαχνω τις τσεπες μου και ωχχχ!!! ξεχασα τα τσιγαρα παλι.
Περιπτερο εν οψει. Μεσα απο το περιπτερο ακουγονται φωνες σαν καποιος να μιλαει σε τηλεφωνο, εις την "ρωσικην" παλι φυσικα
-Ενα στηβεσαντ κοκκινο μαλακο εχετε;
-Ντα...ακουγεται απο μεσα, δεν ξερω αν απευθυνοταν σε μενα η στον τηλεφωνικο συνομιλητη.
Μου δινει το πακετο πληρωνω και παλι η φωνη στα ρωσικα λεει "Σπασιμπα"

Αρχιζω να αμφιβαλλω για το που βρισκομαι, και οι αμφιβολιες μου γινονται σχεδον βεβαιοτητες οταν σε καποιες απο τις διαφημιστικες βιτρινες του δημου προσπαθω να καταλαβω τι ειναι αυτο που διαφημιζει, με την καταχωρηση εξ ολοκληρου γραμμενη στα ρωσικα.

Στο ιδιο και απαλλαχτο μοτιβο συνεχιζεται η περιηγησση μου στους δρομους της δυτικης πλευρας της πολης.

Δεν ξερω αν αυτο που συμβαινει ειναι κακο, δεν ξερω καν αν ειναι φυσιολογικο αλλα ριχνοντας μια ματια στην ιστορια της πολης ετσι ηταν παντα η Θεσσαλονικη, σκετο μπερδεμα. Οποτε......
Ομως αν καποιοι ερχονται σε μια ξενη πολη για να ζησουν για παντα μπορουν χωρις να αποποιηθουν την κουλτουρα τους να ενστερνιστουν καποια πραγματα που θα βρουν εκει και αναλογα να βαδισουν και ενα απο αυτα τα πραγματα, βασικο νομιζω, ειναι η γλωσσα του τοπου που τους δεχεται.

Ισως παλι, αναρωτιεμαι καμμια φορα, φταιμε και εμεις οι Ελληνες για αυτο που γινεται.
Οταν υπαρχουν ατομα που ολο τους το λεξιλογιο απαρτιζεται απο εκατο το πολυ εκατον πενηντα λεξεις, οταν εμεις οι ιδιοι πολλες λεξεις ελληνικες τις εχουμε αντικαταστησει με αγγλικους ορους, οταν αντι να γραφουμε ελληνικα χρησιμοποιουμε κατι ακαταλαβιστικα greeklish τοτε μοιραια και οι αλλοι δεν θα ενδιαφερθουν για την ομορφη γλωσσα μας που τοσους και τοσους μεγαλους και καταξιωμενους, παγκοσμια, λογοτεχνες ανεδειξε.

Παρακαλω μην δειτε το θεμα απο την λαθος πλευρα. Ο καθε ανθρωπος εχει δικαιωμα να μιλαει οποια γλωσσα θελει, απλα μια σκεψη κανω για καλυτερη συμβιωση με τους συμπολιτες μας που ηρθαν απο τις δημοκρατιες της πρωην ΕΣΣΔ.

20 σχόλια:

  1. σε μενα δεν βγηκε το κειμενο ή σε ολους?:/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ολους μαλον ο φιλος μας πεινουσε και το εφαγε χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με την απορία μας άφησες καλέεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μολις τελειωσει το ντιμπειτ θα εμφανιστει περιμεντε:Ρρρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. α....μάλιστα σε κατάλαβα...βγήκες έξω από το σπίτι.....μπράβο σου....χαχαχα...
    νάσαι καλά θανάση.....γύρισες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοι φιλοι απολογουμαι. Την ωρα που ξεκινησα να το γραφω πιαστηκα στην κουβεντα με τον θαναση και κατα λαθος πατησα δημοσιευση
    Οχι Ελενα δεν ειδα το ντιμπειτ Προτιμησα να δω καποιους πολυ ωραιους πινακες ζωγραφικης στην εκθεση του δημου Αμπελοκηπων
    Τωρα θελω τα σχολια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Georgi, καμιά ώρα, μπορεί να μας πουλήσουν κιόλας και να μην το πάρουμε χαμπάρι. Αλλά αφού είμαστε τεμπελόσκυλα, καλά να πάθουμε. Σαν έλληνες πλέον ενδιαφερόμαστε για μαμ, κακά και νάνι, και γεμίζουμε τον χρόνο μας με ανούσιο μπλα μπλα για επαναστατικές ιδέες, που που ποτέ δε θα θελήσουμε να κάνουμε πράξεις γιατί βαριόμαστε.
    Τέλος πάντων, για μένα δεν είναι κακό, γιατί πολύ απλά σε πολλές χώρες του κόσμου, τέτοιο φαινόμενο παρατηρείται και με τις καθεαυτού ελληνικές κοινότητες. Στις ηπα μέχρι και παρέλαση κάνουμε. Άρα τα θέλει ο ποπός μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. απο οτι καταλαβα η αιτια του κακου ημουν εγω και αφησες τοσο κοσμο με την αγωνια οσο για τους ξενους που να μπαινουν τωρα στον κοπο να μαθουν ελληνικα εδω δεν μπορουμε να τα μαθουμε εμεις αλλα οπως παει σε λιγα χρονια θα ξερουμε εμεις ρωσικα εγω παλι ξερω τρεις λεξεις ρωσικες.λουσκα ξυρισκα μπανιαρισκα!!!!!!ειδες πως τα μαθαινω που να μαθεις ετσι τα ελληνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ακριβως φιλε Γιωργο. τα θελει ο ποπος σου, οπως λεει και ο κερβερος. γιατι και συ αρκετες φορες μας κανεις επιδειξη γνωσεων μιλοντας ει την αγγκλικην, παροτι ελλην. χαχαα γιαυτο λοιπον μην διαμαρτυρεσαι.
    σορρυ για το κραξιμο
    μου το προκαλεσες ομως. δεν φταιω εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιαννη δεν ειμαστε τεμπελισυλα αλλα γεννημενοι διευθυντες.
    Οσο για επαναστασεις μην το πιανεις το θεμα γιατι θα βγουν ολοι οι επαναστατες του καναπεως στην επιφανεια.

    Θαναση ετσι ειναι. Εμεις ας την σκοτωνουμε την γλωσσα μας, δεν πειραζει, δικια μας ειναι και την κανουμε οτι θελουμε χαχαχα

    Εφη αλλο να ξερεις την αγγλικην και αλλο να παπαγαλιζεις μερικες λεξεις που εμαθες.
    οχι δεν ξερω την αγγλικην αλλα ουτε την τυφλα μου ξερω.
    Αληθεια ομως αυτο το σορρυ σε ποιο ελληνικο λεξικο το γραφε;

    Καλημερα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα σου...και γω μαζι σου....
    πριν καιρο καποιος γνωστος μου δειχνει ενα αρθρο απο τον προεδρο της αυστραλιας τι ελεγε στους μεταναστες του...
    Φυσικα εκλεισε τα συνορα δεν επιτρεπει αλλους...γιατι με λιγα λογια...εβγαινες εξω και δεν ακουγες την γλωσσα τους αλλα ενα μειγμα διαφορων...
    Και οσο για την δικη μας γλωσσα και μεις που ειμαστε καθαροι ελληνες(λεμε τωρα) καλα καλα δεν την ξερουμε....σε αντιθεση με τους ιαπωνες που ξερουν πολυ καλα και την Αρχαια...

    Την καλησπερα μου να εχεις :)*****

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θα μεινω και εγω σε αυτο που ειπε ο κερβερος.... και εμεις τα ιδια κανουμε σε αλλες χωρες.
    ας μην ξεχναμε οτι αλλη μια ελλαδα ζει σε αλλες χωρες ....
    θα πρεπει να μαθουμε να ζουμε αρμονικα με ολους τους λαους :)))

    την καλησπερα μου

    οσο για το ντιμπειτ εβαλα μια γλωσσα ΝΑ διπλα... γουερ ιζ γιουρ χιουμορ?:Ρρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ostrako δεν θελω να κλεισει καμμια χωρα τα συνορα της, Πολυ περισσοτερο απ ολες δεν θελω να το κανει η χωρα μου αλλα αν ζουσα εγω στην Γερμανια ας πουμε θα φροντιζα να μαθαινα γερμανικα. Δεν θα μαθαινα μονο να πινω τις μπυρες τους.

    Ελενα μα αυτο ακριβως λεω και εγω να μαθουμε να ζουμε αρμονικα αλλα να το μαθουμε ολοι και εμεις που ειμασταν εδω και αυτοι που μας ηρθαν.
    Ωραιο το αγγλικο σου, σαν τον σορρυ της Εφης. χαχα
    Παω τωρα στον ζωολογικο σου κηπο για να ξεναγηθω
    Την καλησπερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλημέρα θα συμφωνήσω μαζί σου...και έτσι όπως έγινε αν πάς στην ομόνοια....ιδίως κυριακή πρωϊ
    νομίζεις οτι είσαι στο δελχί.....νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ.ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δες το σαν μια ευκαιρία να μάθεις τσάμπα ξένες γλώσσες. Γιατί στο τέλος τα παιδιά μας θα τα στέλνουμε να μάθουν αλβανικά, βουλγάρικα, πολωνικά κλπ κλπ, μπας και συννενοηθούν με κανέναν άνθρωπο.... Δεν είναι κακό, απλά περίεργο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άν θές τη γνώμη μου , είμαστε πάνω απ' όλα άνθρωποι-αυτο δεν είναι καλό γιατι σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ...Μαλώνουμε για άσπρους -κίτρινους-κόκκινους-μάυρους, τη στιγμή που είμαστε όλοι άνθρωποι...Τη στιγμή που κανένας λαός δε φταίει σε τίποτα!!!
    Ποτέ ένα ζώο δε θα μάλωνε με το άλλο επειδή έχουν ΄'αλλα χρώματα , ή επειδή το άλλο είναι αδέσποτο ή ή ή ή....Ανθρώπινο φαινόμενο!!!
    Και κάτι τελευταίο για τη Θεσσαλονίκη :είναι η πιο φιλόξενη πόλη της Ελλάδος ...Έτσι ήταν πάντα , είναι πολπολιτισμική πόλη.....ΚΑλησπέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε Πέτσες © Δεν μαλώνουμε για το χρώμα … που και αυτό και η γλώσσα παίζει κάποιο ρόλο, διότι καθένας έχει το δικαίωμα να βρίσκεται σε ένα μέρος μεταξύ ομοίων, που μιλούν την γλώσσα του, έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής, ακούν την ίδια μουσική έχουν κοινή συνείδηση κλπ…… Αυτό δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας που είναι απαραίτητη για την όποια ανάπτυξη.

    Ουσιαστικά μαλώνουμε για το ότι η Ελλάδα από την μία χρειαζόταν αυτό το ξένο εργατικό δυναμικό το οποίο κάποιους Έλληνες τους ωφέλησε και κάποιους τους ζημίωσε, και για το γεγονός ότι δεν ήμασταν σαν κράτος έτοιμοι να δεχθούμε τέτοια κοσμοσυρροή, να της παρέχουμε αυτά που δικαιούται, αλλά και να την ελέγχουμε.

    Έτσι λοιπόν άρχισαν τα εγκλήματα κάποιων κακοποιών αλλοδαπών αλλά και η εκμετάλλευση τους από τους Έλληνες τυχοδιώκτες και μάλιστα σε βάρος όχι μόνον των αλλοδαπών αλλά και των Ελλήνων ομολόγων τους.

    Είπες πως η θες/νίκη είναι πολυπολιτισμική πόλη. Πολυπολιτισμική κοντεύει όμως να γίνει ολόκληρη η Ελλάδα. Σαν την Αμερική (USA) … Βλέπεις τι συμβαίνει στην Αμερική; E, αυτά θα έχουμε σε λίγοι και εδώ. Ή μάλλον ήδη αυτά ζούμε, αλλά το πράγμα θα χειροτερεύει. Ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι πολιτισμικός. Πολλά κράτη θα χαθούν, έθνη θα εξαφανιστούν ….

    Τί έγιναν οι Ασύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Φοίνικες, οι Ετρούσκοι κλπ…; Επλήγησαν γενετικά. Τώρα λοιπόν ήρθε και η σειρά μας.

    Και πρώτα από όλα, χάνουμε την εθνική και φυλετική μας συνείδηση. Αυτό είναι η αρχή του τέλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κυριοι ολες οι αποψεις ειναι καλα να ακουγονται πριν αρχισουμε τις εθνοκαθαρσεις και τους αποκλεισμους κοινωνικων ομαδων και λαων.
    'Δεν συμφωνω με την γνωμη σου αλλα θα πολεμησω μεχρι τελους για το δικαιωμα σου να την εκφρασεις" ειπε καποτε ο Βολταιρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες